Πρόσληση συμμετοχής σε εκπαίδευση κυβερνοασφάλειας

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Ιουνίου
Αγαπητοί Φοιτητές,
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 (H2020) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Εργαστήριο Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας (CryptoSec Lab) του Τμήματος συμμετέχει στο ερευνητικό έργο FORESIGHT “Advanced cyber-security simulation platform for preparedness training in aviation, power-grid and naval environments” το οποίο αναπτύσσει μια καινοτόμο συνεργατική πλατφόρμα δημιουργίας και διαχείρισης κυβερνοασκήσεων.
 
Η σύμπραξη του έργου έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυβερνοασκήσεων σε 9 υπολογιστικές υποδομές υψηλών επιδόσεων, 3 cyber-ranges και 6 lightweight training environments (μεταξύ των οποίων και αυτό του CryptoSec Lab) το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας του FORESIGHT.
 
Tο πρόγραμμα κυβερνοασκήσεων διαρθρώνεται σε τρεις περιοχές κρίσιμων υποδομών, (α) αεροπλοΐα, (β) ναυσιπλοΐα, και (γ) δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προσφέρει και κυβερνοασκήσεις σε αντικείμενα (δ) γενικού ενδιαφέροντος. Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα περιλαμβάνονται στον πλήρη κατάλογο εκπαίδευσης.
 
Το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις τρεις περιοχές κρίσιμων υποδομών (α, β, γ) αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σε οποιαδήποτε περιοχή (α, β, γ) θα λάβουν και σχετικό πιστοποιητικό από τη σύμπραξη. Ο τρόπος συμμετοχής θα είναι:
  • Ασύγχρονος για τα θεωρητικά μαθήματα, δηλ. θα μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα αντικείμενο διαβάζοντας τις διαφάνειες και συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.
  • Κατά βάση σύγχρονος για τα πρακτικά μαθήματα, δηλ. αυτά για τα οποία απαιτείται εκπαίδευση στο cyber-range σε συγκεκριμένη χρονική θυρίδα ενώ ορισμένα εκ των οποίων υλοποιούνται σε ομάδες.
Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση κυβερνοασφάλειας, μπορούν να μου στείλουν email (στο nkolok@uop.gr απαντώντας στο παρόν) το αργότερο μέχρι τις 17 Ιουνίου 2022, και ώρα 5μμ, περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
  1. πλήρες ονοματεπώνυμο στα Ελληνικά και Λατινικά,
  2. διεύθυνση email – μπορείτε να δηλώσετε όποιο έγκυρο email διαθέτετε, όμως το αρχικό σας μήνυμα πρέπει να σταλεί από το επίσημο UOP email σας,
  3. βαθμοί σε σχετικά μαθήματα όπως «Ασφάλεια Συστημάτων», «Κρυπτογραφία», «Δίκτυα Επικοινωνιών Ι/ΙΙ», κ.λπ., και έτος λήψης του βαθμού,
  4. προσωπικές γνώσεις/ικανότητες ή ό,τι άλλο θεωρείτε χρήσιμο.
 Τα στοιχεία (1), (2) θα διαμοιραστούν με τους φορείς της σύμπραξης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εσάς, και σε περίπτωση έγκρισης της συμμετοχής σας θα ενημερωθείτε σχετικά στο email που έχετε δηλώσει. Για την συμμετοχή σας θα πρέπει να υπογράψετε έγγραφο συναίνεσης επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων (δηλ. ονοματεπώνυμο και email) προκειμένου να δημιουργηθεί ο λογαριασμός σας στην πλατφόρμα και να εκδοθεί στο τέλος το πιστοποιητικό.
 
Μπορείτε να εκδηλώσετε από τώρα ενδιαφέρον και κάποιο ή κάποια από τα αντικείμενα γενικού ενδιαφέροντος (δ) του πλήρη καταλόγου εκπαίδευσης, για τα οποία η (ασύγχρονη) εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
 
Αν. Καθ. Νικόλαος Κολοκοτρώνης

Διευθυντής CryptoSec Lab