Οδηγίες για την έναρξη του ακ. έτους 2021-2022 προς τους φοιτητές και τα λοιπά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Οκτωβρίου

Οδηγίες για την έναρξη του ακ. έτους 2021-2022 προς τους φοιτητές και τα λοιπά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Αγαπητοί φοιτητές, μετά από τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα μακριά από τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, στις 11.10.2021 επιστρέφουμε με φυσική παρουσία στους χώρους του Πανεπιστημίου και στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι οι συνθήκες απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως "κανονικές".

Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο είναι ευκαιρία και υποχρέωση της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας να δείξουμε όλοι μαζί ότι η συμμόρφωση στις επιστημονικά ορθές μεθόδους είναι η μοναδική λογική διέξοδος από την κρίση και η μετάβαση σε μια καλύτερη κατάσταση λειτουργίας.

Το Πανεπιστήμιο μας έχει ήδη λάβει μέτρα και θα συνεχίσει να λαμβάνει, στα πλαίσια πάντα του εφικτού. Το πιο σημαντικό μέτρο όμως είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης από όλους μας και η συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών. Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά όλους και όλες να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, τηρώντας τις παρακάτω οδηγίες ώστε να μη διακοπεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά κυρίως να είναι τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Με βάση τις προβλέψεις της ΚΥΑ 119847/ΓΔ6/2021 «Λειτουργία ΑΕΙ και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022», της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για το «Πρωτόκολλο Διαχείρισης Covid-19», αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κωρονοϊό που έχει ανακοινώσει η πολιτεία η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Τμήματος θα επιτρέπεται σε όσους:

  •  έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19, ή 
  • έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19, ή 
  • έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι (20) ημέρες και μικρότερο από εκατόν ογδόντα (180) ημέρες από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου, ή
  • έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Κατ΄εξαίρεση ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων (11/10-15/10) θα πρέπει να έχει γίνει έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη Δευτέρα 11/10.

Ο έλεγχος των εν λόγω πιστοποιητικών και βεβαιώσεων θα γίνεται είτε κατά την είσοδο σας στο κτίριο είτε εντός της αίθουσας, υποχρεωτικά σε συνδυασμό με έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. ακαδημαϊκή /φοιτητική ταυτότητα, αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, κτλ.). Τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, αποκλειστικά σε έντυπη μορφή. Οι φοιτητές οφείλουν επίσης να τοποθετούν το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου πάνω στο έδρανό τους σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των αμφιθεάτρων, αιθουσών και εργαστηρίων, όπου πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Παρακαλούμε για τη συνεργασία, την υπομονή και την κατανόησή σας ώστε τα αρμόδια για τον έλεγχο όργανα να μπορούν να ελέγξουν τις προϋποθέσεις εισόδου/παραμονής  στις εγκαταστάσεις του Τμήματός μας. Κατά τη διαδικασία ελέγχου, η εγκυρότητα του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης θα ελέγχεται με την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid Free GR. Μόλις ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα, θα αξιοποιηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Τονίζεται ότι η παραπάνω διαδικασία ελέγχου θα διεξάγεται αποκλειστικά για την καλύτερη διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για όσο διάστημα κρίνουν σκόπιμο οι ειδικοί επιστήμονες λοιμωξιολόγοι/επιδημιολόγοι.

Σε κανένα στάδιο δεν καταγράφονται προσωπικά στοιχεία των ατόμων που ελέγχονται, ούτε τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των ελέγχων χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Η διά ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων θα διεξαχθεί στις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος, αξιοποιώντας τη μέγιστη πληρότητα των θέσεών τους. Προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει οργανωθεί έτσι ώστε να μειώνεται ο συνωστισμός και να βελτιώνεται η διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

Για το λόγο αυτό κάθε μία συγκεκριμένη ημέρα,  καλό θα είναι να κάθεστε στην ίδια σταθερή θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και εν γένει της παρουσίας σας στην αίθουσα. Το μέτρο αυτό διευκολύνει την ιχνηλάτηση πιθανού κρούσματος.

Οι διδακτικές ώρες των μαθημάτων που εμφανίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός. Συγκεκριμένα:

  • τα μαθήματα του 1ου έτους ξεκινούν ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα,
  • τα μαθήματα του 2ου έτους ξεκινούν και 10 (δηλαδή δέκα λεπτά μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα),
  • τα μαθήματα του 3ου έτους ξεκινούν και 20 (δηλαδή είκοσι λεπτά μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα),
  • τα μαθήματα του 4ου έτους ξεκινούν και 30 (δηλαδή μισή ώρα μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα) και αντίστοιχα συμβαίνει και με τα διαλείμματα.

Συνιστάται οι πόρτες και τα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας να παραμένουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και κατά το διάλειμμα. Κατά τα διαλείμματα και μετά το πέρας κάθε μαθήματος καλό θα είναι να αποχωρείτε άμεσα από τις αίθουσες διδασκαλίας ενώ τα παράθυρα και οι πόρτες των αιθουσών να παραμένουν ανοικτά/ές ώστε να αερίζονται επαρκώς. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους του Τμήματος, και να προτιμάτε να περιμένετε σε εξωτερικό χώρο εάν αυτό είναι εφικτό.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για όλους μας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Τμήματος, καθώς και στους εξωτερικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. Είναι σκόπιμο να τηρείτε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και έχετε μαζί σας μαζί τους αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των χεριών σας.

Για τη διαχείριση πιθανά ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 θα πρέπει να εφαρμόζεται το σχετικό πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εάν κάποιο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας εμφανίσει συμπτώματα ή είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 υοφείλει να ενημερώσει τους διδάσκοντες των μαθημάτων και τους υπευθύνους των εργαστηρίων στα οποία συμμετείχε. Για την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων, θα χρησιμοποιείται ο καλά αεριζόμενος και απομονωμένος χώρος εντός του Τμήματος που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή απέναντι στην πανδημία του COVID-19 είναι ο εμβολιασμός, συνιστάται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εμβολιασμού, πρωτίστως για την προσωπική τους υγεία, αλλά και για την υγεία και προστασία όλων μας, φοιτητών και διδασκόντων.

Καλή αρχή σε όλους μας! Μείνετε ασφαλείς και υγιείς!

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Αν. Καθ. Χρήστος Τρυφωνόπουλος