Διαγωνισμός «Ανάπτυξη λογισμικού κλήρωσης υποτροφιών»

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Απριλίου

Στην ημερίδα «Αρχιτεκτονική ασφάλειας - Επαγγελματικές προοπτικές επαγγελμάτων ΤΠΕ» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου στο Αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής θα πραγματοποιηθεί κλήρωση δύο υποτροφιών για ετήσια παρακολούθηση του μαθήματος CCNA Routing and Switching στη CISCO Networking Academy «Interlei». Στο πλαίσιο αυτό προκηρύσσεται διαγωνισμός για την ανάπτυξη λογισμικού κλήρωσης υποτροφιών, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν επιπλέον λαχνούς στην κλήρωση των υποτροφιών ως εξής: 3 λαχνοί συμμετοχής στον πρώτο νικητή, δύο λαχνοί συμμετοχής στον δεύτερο νικητή, ένας λαχνός συμμετοχής στον τρίτο νικητή.

Προδιαγραφές λογισμικού

  1. Το λογισμικό θα πρέπει να διαβάζει ως είσοδο ένα αρχείο κειμένου με κωδικοποίηση UTF-8, όπου κάθε γραμμή θα αντιστοιχεί σε έναν λαχνό συμμετοχής. Η γραμμή θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος. Το αρχείο θα μπορεί να επιλέγεται κατά τη λειτουργία του προγράμματος (π.χ. File/Open) είτε να ορίζεται κατά την κλήση του, ως παράμετρος γραμμής εντολών. Στο αρχείο εισόδου επιτρέπονται διπλότυπες γραμμές οι οποίες πρέπει να διατηρούνται και να αντιμετωπίζονται ως διαφορετικοί λαχνοί.
  2. Το λογισμικό θα τυχαιοποιεί (randomize) τη σειρά των εγγραφών (π.χ. η 1η εγγραφή που διαβάστηκε μπορεί να βρίσκεται στην τυχαιοποιημένη διάταξη ως 38η).
  3. Το λογισμικό θα παρουσιάζει μία οθόνη όπου θα αναγράφεται ως τίτλος το λεκτικό «Κλήρωση υποτροφιών CCNA Routing and Switching» και στην οποία θα εμφανίζεται το έμβλημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το λογότυπο της CISCO και το λογότυπο της Interlei. Τα τρία λογότυπα μπορείτε να τα ανακτήσετε από το URL http://users.uop.gr/~costas/logos.zip 
  4. Το λογισμικό θα εκτελεί μία τυχαία επιλογή δύο διαφορετικών λαχνών που θα αντιστοιχούν στους νικητές του διαγωνισμού και Ν λαχνών που θα είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και διαφορετικοί από τους λαχνούς των νικητών και θα αντιστοιχούν στους επιλαχόντες. Η παράμετρος Ν θα μπορεί να τίθεται είτε κατά τη λειτουργία του προγράμματος είτε κατά την κλήση του, ως παράμετρος γραμμής εντολών.
  5. Τόσο η διαδικασία τυχαιοποίησης (βήμα 2) όσο και η επιλογή (βήμα 4) πρέπει να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε εκτέλεση του προγράμματος.
  6. Το λογισμικό θα πρέπει να παρουσιάζει τα ονόματα των νικητών και των επιλαχόντων σε διαφορετικές περιοχές της οθόνης. Τα ονόματα σε κάθε περιοχή πρέπει να είναι αυστηρά διατεταγμένα, ακολουθώντας τη σειρά με την οποία κληρώθηκαν. Η παρουσίαση μπορεί να γίνεται είτε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής είτε προοδευτικά, παρουσιάζοντας κάθε όνομα αμέσως μετά την επιλογή του.
  7. Η ανάπτυξη του λογισμικού μπορεί να γίνει σε γλώσσα Java ή C/C++ και το πρόγραμμα πρέπει να μπορεί να εκτελείται σε περιβάλλον Windows.
  8. Το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιεί σχεδιοκίνηση (animation) στις διαδικασίες τυχαιοποίησης (βήμα 2), επιλογής λαχνών (βήμα 4) και παρουσίασης αποτελεσμάτων (βήμα 6).

Αξιολόγηση συμμετοχών

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από επιτροπή που αποτελείται από τους κκ. Βασιλάκη Κωνσταντίνο, Λέπουρα Γεώργιο, Γουάλλες Εμμανουήλ. Οι προδιαγραφές 1-7 του λογισμικού θεωρούνται απαιτητές και τυχόν μη συμμόρφωση με αυτές οδηγεί σε αποκλεισμό της συμμετοχής. Η προδιαγραφή 8 είναι προαιρετική, συνεισφέρει ωστόσο στην τελική βαθμολογία της συμμετοχής.

Η απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης είναι οριστική και δεν επιδέχεται ενστάσεων ή αντιρρήσεων.

Όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις αθροιστικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
    1. είναι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή μεταπτυχιακοί φοιτητές Β΄ κύκλου σπουδών (φοίτηση για απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης) σε ένα από τα Π.Μ.Σ. που λειτουργεί το τμήμα (Π.Μ.Σ. στην επιστήμη και τεχνολογία υπολογιστών, Π.Μ.Σ. προηγμένα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα, Π.Μ.Σ. στη Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές).
    2. έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους μέσω της ανακοινωθείσας φόρμας στην ημερίδα της 11ης Μαΐου και έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην κλήρωση για τις υποτροφίες. 
    3. έχουν εξετασθεί επιτυχώς στο μάθημα «Δίκτυα Επικοινωνιών Ι» ή αντίστοιχό του, όπως ορίζεται από τον οδηγό μεταβατικών διατάξεων. Για τους φοιτητές των Π.Μ.Σ. που προέρχονται από άλλα τμήματα, απαιτείται επιτυχία σε μάθημα αντίστοιχης ύλης.
  2. Οι συμμετοχές είναι ατομικές.
  3. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών είναι η Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016. Η υποβολή θα γίνει μέσω του συστήματος e-class (υποβολή εργασίας στο μάθημα Διαγωνισμός «Ανάπτυξη λογισμικού κλήρωσης υποτροφιών»: το "μάθημα" μπορείτε να το βρείτε στα μαθήματα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κατηγορία «Άλλα» (στο κάτω μέρος της σελίδας)). Θα πρέπει να παραδοθεί τόσο ο πηγαίος κώδικας όσο και το εκτελέσιμο αρχείο/αρχεία.
  4. Ο κώδικας που θα παραδοθεί πρέπει να έχει αναπτυχθεί από τον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση χρήσης έτοιμων τμημάτων κώδικα, πρέπει να αναγράφεται σαφώς ποιο μέρος του κώδικα είναι έτοιμο, η πηγή του και ποιες τροποποιήσεις τυχόν έγιναν σε αυτό.
  5. Θα πρέπει να παραδοθεί τόσο ο πηγαίος κώδικας όσο και ο εκτελέσιμος. Ο πηγαίος κώδικας πρέπει να περιλαμβάνει το όλο το project του περιβάλλοντος ανάπτυξης (τα αρχεία κώδικα, αρχεία διαμόρφωσης project και τυχόν βιβλιοθήκες που απαιτούνται). Όλα τα ανωτέρω πρέπει να περιέχονται σε ένα αρχείο zip.
  6. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αποδέχονται ρητώς και ανεπιφυλάκτως όλους τους όρους της συμμετοχής σε αυτόν και τις διαδικασίες που περιγράφονται στο παρόν.