Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στον ιστοχώρο, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Διαβάστε την πολιτική ιδιωτικότητας για περισσότερες λεπτομέρειες

Ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια

 Για τις εκπαιδευτικές κι ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια. 

Εργαστήριο Ασυρμάτων και Κινητών Επικοινωνιών
 

H περιοχή δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου (http://wmclab.uop.gr/) είναι οι Ασύρματες και οι Κινητές Επικοινωνίες και τα σχετικά επιστημονικά αντικείμενα που τις απαρτίζουν όπως οι Μετρήσεις σε ασύρματα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα (επίγειες και εναέριες με drones, ραδιοκάλυψης και ποιότητας ραδιοεπαφής (air-interface), ραδιοκαναλιού στενής/ευρείας ζώνης, έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), η Ασύρματη διάδοση και η Ανάπτυξη στοχαστικών και ντετερμινιστικών μοντέλων Ray Tracing, οι Κεραίες/έξυπνες κεραίες και συστήματα (um)ΜΙΜΟ, οι Τεχνικές ασύρματης ψηφιακής μετάδοσης, τα Συστήματα και δίκτυα κινητών και ασυρμάτων επικοινωνιών, η Επίδοση - Σχεδίαση και Διαστασιοποίηση δικτύων ασυρμάτων επικοινωνιών, οι Ασύρματες επικοινωνίες σε sub-6GHz, mmWave, sub-THz και THz, τα Συστήματα ασύρματης επικοινωνίας με Drones και οι εφαρμογές τους, τα Συστήματα ΙοΤ και οι εφαρμογές τους, τα Έξυπνα δίκτυα ενέργειας και οι (e)V2X επικοινωνίες. 

Το εργαστήριο διαθέτει σύγχρονο εξειδικευμένο μετρητικό εξοπλισμό που διαρκώς ανανεώνεται μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών έργων και υποστηρίζει μετρήσεις σε ασύρματα συστήματα επικοινωνιών τελευταίας γενιάς (5G-6G) με τέσσερα Drones/UAVs έως 25 Kg πλήρως εξοπλισμένα με δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης, τρεις φορητούς συχνοεπιλεκτικούς σταθμούς Narda SRM3006 με 5G, δύο σταθερούς σταθμούς Narda έως 40GHz, δύο Scanners ως 5G και 6GHz, μετρητικό σύστημα Enhancell (Echo One/Plus/Studio) με οκτώ testmobiles 5G, μετρητικό σύστημα Nemo/Keysight με Outdoor και Handy testmobiles 4G, IoT πλατφόρμα με Raspberry pi4 και z-wave/zigbee/WiFi/4G sensors, καθώς και εργαστηριακό εξοπλισμό που περιλαμβάνει γεννήτριες, φασματικούς αναλυτές, vector analyzer, κεραίες, servers, υπολογιστές κλπ.

Το εργαστήριο συμβάλλει στη διδασκαλία μαθημάτων και στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών που άπτονται του αντικειμένου του στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και επίσης, στο μεταπτυχιακό (ΠΜΣ) του τμήματος στις Σύγχρονες Ασύρματες Επικοινωνίες. Παράλληλα συμμετέχει σε αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα τόσο σε εθνικό επίπεδο (π.χ. ΘΑΛΗΣ-ΕΚΤΕΙΝΩ, ΕΣΠΑ-ΠΑΝΔΩΡΑ) όσο και σε ευρωπαϊκό (Η2020: BIMERR, MERLON, SYNERGIES, COREnect).

 
 

Μέλη: Τσούλος Γ.Καλόξυλος Α.Αθανασιάδου Γ.Πέππας Κ. και Ζαρμπούτη Δ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://wmclab.uop.gr/

 
Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας
 

Το εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας εξετάζει το ρόλο της γνώσης και της απουσίας της στη θεωρία και την εφαρμογή της πληροφορικής. Οι κύριες περιοχές δραστηριότητας του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν την πολιτισμική πληροφορική, την προσαρμογή στο χρήστη, τα κοινωνικά δίκτυα, την τεχνητή νοημοσύνη, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, τις ιατρικές εφαρμογές και τις ευφυείς πόλεις. Πέρα από τις ερευνητικές του δραστηριότητες, το εργαστήριο συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου του και προσφέροντας θέματα θεωρητικών και εφαρμοσμένων εργασιών στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των φοιτητών.

 
 

Μέλη: Γουάλλες Ε., Λέπουρας Γ.Πλατής Ν. και Τρυφωνόπουλος Χ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://gav.uop.gr/

 
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής
 

Το εργαστήριο ηλεκτρονικής περιλαμβάνει 12 θέσεις εργασίας εξοπλισμένες με παλμογράφο, γεννήτριες χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων, συχνόμετρο, τροφοδοτικά DC, πολύμετρα, τροφοδοτικά AC, προκατασκευασμένες ασκήσεις σε boards για καλωδιώσεις και μετρήσεις με διακριτά ή/και ολοκληρωμένα σε chips ή/και κάρτες και πακέτα προσομοιώσεων κυκλωμάτων, τηλεπικοινωνιακών λειτουργιών και υποσυστημάτων.

 
 

Μέλη: -

 
 

Ιστοσελίδα: -

 
Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Δικτυακών Εφαρμογών
 

Το εργαστήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 ως Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Κινητών Συστημάτων, θεσμοθετήκε ως Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Δικτυακών Εφαρμογών, και σήμερα φιλοξενεί 6 μέλη ΔΕΠ, 1 μέλος ΕΔΙΠ, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Η έρευνα που πραγματοποιείται στο εργαστήριο επικεντρώνεται στα παρακάτω θέματα:

 • Δικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές
 • Εφαρμογές κινητών τερματικών
 • Εφαρμογές και τεχνολογίες Διαδικτύου
 • Ασύρματα οπτικά δίκτυα (Εσωτερικού, εξωτερικού χώρου και υποβρύχια)
 • Αλγόριθμοι σχεδιασμού οπτικών ινών και συσκευών
 • Δίκτυα κινητών και ασυρμάτων επικοινωνιών
 • Ανάλυση και απόδοση δικτύων υπολογιστών
 • Θεωρία τηλεπικοινωνιακής κίνησης
 • Μαθηματικές και φορμαλιστικές τεχνικές προδιαγραφής και επαλήθευσης πρωτοκόλλων
 • Αισθητική και ψυχολογία ιστοσελίδων
 • Απόδoση δικτύων αισθητήρων
 • Εφαρμογές διαχείρησης δικτύων αισθητήρων
 • Διαχείριση δικτύων και ασφάλεια

Το εργαστήριο διαθέτει σημαντικό δικτυακό εξοπλισμό που περιλαμβάνει δρομολογητές, μεταγωγούς, εργαλείο φορμαλιστικής προδιαγραφής και επαλήθευσης πρωτοκόλλων, κεραίες, κ.λπ.). Το εργαστήριο συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου του.

Τα μέλη του εργαστηρίου συνεργάζονται με άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Έχουν πάνω από 350 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια στις περιοχές: ασύρματες επικοινωνίες, διεπαφές πολυμέσων, συστήματα οπτικών επικοινωνιών, διαχείριση κινητικότητας, θεωρία τηλεπικοινωνιακής κίνησης, υποστήριξη ποιότητας υπηρεσιών, θέματα χρέωσης.

 
 

Μέλη: Γιαννόπουλος Κ., Μοσχολιός Ι.Τσελίκας Ν., και Σεκλού Κ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://cnalab.uop.gr/

 
Ομάδα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας
 

Η επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής είναι ένας τομέας που ασχολείται με το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την υλοποίηση αλληλεπιδραστικών υπολογιστικών συστημάτων για ανθρώπινη χρήση, καθώς και με τη μελέτη των κύριων φαινομένων που σχετίζονται με αυτά. Η εικονική πραγματικότητα ασχολείται με θέματα σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης τεχνητών, τριδιάστατων, πολυμεσικών, αλληλεπιδραστικών περιβαλλόντων. Η ομάδα έχει ως στόχο:

 • Την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε γενικά και ειδικά θέματα ανάλυσης απαιτήσεων, σχεδίασης, υλοποίησης και αξιολόγησης συστημάτων και εφαρμογών επικοινωνίας ανθρώπου μηχανής και εικονικής πραγματικότητας.
 • Τη σύνδεση και συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών, φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και συμπληρώνουν εκείνους του εργαστηρίου.
 • Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.

Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από (α) το εργαστήριο επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής και εικονικής πραγματικότητας και (β) το εργαστήριο γραφικών.

 
 

Μέλη: Λέπουρας Γ., Βασιλάκης Κ., Σκιαδόπουλος Σ., Πλατής Ν., Τρυφωνόπουλος Χ., Γουάλλες Μ., Αντωνίου Α., Ρόμπα Τζ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://hci-vr.dit.uop.gr/

 
Εργαστήριο Λογικής Σχεδίασης και Αρχιτεκτονικής
 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 23 σταθμούς εργασίας, εκ των οποίων οι 3 είναι Sun Blade 100 με 2GB RAM και εγκατεστημένο λογισμικό σχεδίασης VLSI. Επίσης διατίθενται εκπαιδευτικές κάρτες εργαστηριακών ασκήσεων, κάρτες διασύνδεσης PC με FPGA, μικρο-ελεγκτές, λογισμικό XILINX FPGA foundation express, ψηφιακοί παλμογράφοι, εκτυπωτές postscript, και σαρωτές.

 
 

Μέλη: -

 
 

Ιστοσελίδα: -

 

Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων και Προβλέψεων
 

Το εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων και Προβλέψεων έχει ως σκοπό την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καθώς και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε γενικά και ειδικά θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη μοντελοποίηση, ανάλυση και προσομοίωση φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων καθώς και τη μελέτη πολύπλοκων συστημάτων με έμφαση στα πολύπλοκα δίκτυα και τις εφαρμογές τους. Οι επιμέρους ερευνητικές πτυχές περιλαμβάνουν την αφομοίωση των εξελίξεων στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας των 2.2. Υποδομή 9 ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη σχεδίαση μεθόδων και τεχνικών μοντελοποίησης, ανάλυσης και προσομοίωσης, στη μελέτη πολύπλοκων συστημάτων και των κρίσιμων συμπεριφορών που παρουσιάζουν, στη μελέτη της αρχιτεκτονικής και δομής των πολύπλοκων δικτύων καθώς και της επίδρασης που έχουν αυτές στις δυναμικές και εξελικτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε πολύπλοκα δίκτυα, όπως το Web, το Internet, τα οικονομικά και κοινωνικά δίκτυα κ.ά

 
 

Μέλη: -

 
 

Ιστοσελίδα: -

 
Εργαστήριο Σταθμών Εργασίας Υψηλών Επιδόσεων
 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 5 σταθμούς εργασίας σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίοι διαθέτουν οθόνες 24” υψηλής συχνότητας σάρωσης. Στους υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Unix είναι εγκατεστημένο λογισμικό σχεδίασης VLSI, LPA Prolog, ανάπτυξης βάσεων γνώσεων, βιβλιοθήκες βελτιστοποίησης ILOG, καθώς και περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού και μεταγλωττιστές. Η λειτουργία των σταθμών εργασίας υποστηρίζεται από έναν κεντρικό εξυπηρετητή.

 
 

Μέλη: -

 
 

Ιστοσελίδα: -

 
Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων
 

Η ομάδα συστημάτων λογισμικού και βάσεων δεδομένων αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές αιχμής που σχετίζονται με τα συστήματα λογισμικού και τις βάσεις δεδομένων, όπως αρχιτεκτονικές ομοτίμων (P2P), κατανεμημένα συστήματα, αναπαράσταση και διαχείριση πληροφορίας, βάσεις δεδομένων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά (όπως αντικειμενοστρεφείς, χωρικές, χρονικές, XML κ.λπ.), ροές δεδομένων, καθώς και με σχετιζόμενες εφαρμογές (υπολογισμοί προσανατολισμένοι σε υπηρεσίες, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαχείριση πολύπλοκων δεδομένων κ.α.).

Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο συστημάτων λογισμικού και βάσεων δεδομένων, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες υποδομές υλικού και λογισμικού, καθώς και χώρο εργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνεργαζόμενους ερευνητές, οι οποίοι ειδικεύονται σε περιοχές που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του εργαστηρίου.

 
 

Μέλη: Βασιλάκης Κ., Γουάλλες Ε., Λέπουρας Γ., Σκιαδόπουλος Σ., Τρυφωνόπουλος Χ. και Ραυτοπούλου Π.

 
 

Ιστοσελίδα: https://soda.dit.uop.gr/

 
Εργαστήριο Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστημάτων
 

 

Το εργαστήριο Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστημάτων με σύγχρονο εξοπλισμό και έμπειρο διδακτικό/επιστημονικό προσωπικό, παρέχει στους χώρους του υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ επίσης εκπονείται πληθώρα πτυχιακών εργασιών.

Το εργαστήριο πλαισιώνεται με σύγχρονο εξοπλισμό, οποίος περιλαμβάνει:

 • Επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξυπηρετητές
 • Μικροϋπολογιστές – Raspberry boards and components
 • Μικροελεγκτές -  Arduino boards and components
 • Δορυφορικός εξοπλισμός 
 • Αναλυτές φάσματος
 • Ψηφιακοί παλμογράφοι
 • Στοιχεία ηλεκτρονικής
 • Εξειδικευμένο λογισμικό
 • Πλατφόρμες ελεγχόμενες από λογισμικό (SDR)
 • Τετρακόπτερα (UAVs/Drones)
 • Fixed-Wing αυτόνομο αεροσκάφος (UAV)
 • Συστήματα για έλεγχο και εφαρμογές μη επανδρωμένων οχημάτων (UxVs)

Επιπλέον, στους χώρους του εργαστηρίου διεξάγεται έρευνα σε σύγχρονα θέματα αιχμής, με τα κυριότερα ερευνητικά αντικείμενα να συνοψίζονται στα παρακάτω:

 • Ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών 
 • Συστήματα και δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών 
 • Σύγχρονα και μελλοντικά συστήματα κινητών επικοινωνιών (4G, 5G, 6G) 
 • Δίκτυα αισθητήρων, διαδίκτυο των αντικειμένων, ευφυείς πόλεις 
 • Τεχνικές μηχανικής μάθησης για σύγχρονες επικοινωνίες 
 • Ζητήματα θεωρίας πληροφορίας με έμφαση σε θέματα σύγχρονων επικοινωνιών 
 • Ζητήματα θεωρίας επικοινωνιών, τεχνικές διαμόρφωσης, εκτίμησης και ανίχνευσης σημάτων 
 • Προσομοίωση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 
 • Ψηφιακές επικοινωνίες για συστήματα οπτικών-ασυρμάτων επικοινωνιών
 • Συστήματα πολλαπλών κεραιών 
 • Διαφορισμός συνεργασίας, δίκτυα πολλαπλών αλμάτων, τεχνικές μετάδοσης και πρωτόκολλα  συνεργασίας
 • Ασφάλεια στο φυσικό επίπεδο
 • Ψηφιακές επικοινωνίες βασισμένες σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 
 • Ενσωματωμένα συστήματα για επικοινωνίες 
 • Μοριακές επικοινωνίες 
 • Πράσινες επικοινωνίες, βασισμένες σε συστήματα συγκομιδής ενέργειας 
 • Mη επανδρωμένα αυτόνομα οχήματα (UΑVs/DRONES): Συστήματα και εφαρμογές
 
 

Μέλη: Σαγιάς Ν., Πέππας Κ. και Μπατιστάτος Μ.

 
 

Ιστοσελίδα: Υπό κατασκευή

 
Ομάδα Υπολογιστικών Συστημάτων
 

Η ομάδα υπολογιστικών συστημάτων αναπτύσσει έντονη ερευνητική δραστηριότητα υψηλής ποιότητας σε περιοχές, όπως η ανάπτυξη μεθόδων μεταγλώττισης υλικού και σχεδίασης σε επίπεδο συστήματος, η αποδοτική υλοποίηση εφαρμογών πολυμέσων και δικτύων, καθώς και η σχεδίαση επαναχρησιμοποιούμενων πυρήνων υλικού. Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο υπολογιστικών συστημάτων.

Ο επιστημονικός χώρος της υλοποίησης υπολογιστικών συστημάτων είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος τομέας ο οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ραγδαίας ανάπτυξης στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Βασικός στόχος της ομάδας είναι η επέκταση σε περιοχές αιχμής, όπως μεταγλωττιστές πολυεπεξεργαστών, αρχιτεκτονικές παράλληλων και πολυνηματικών επεξεργαστών, ενσωματωμένο λογισμικό συστημάτων πραγματικού χρόνου, κ.α.

 
 

Μέλη: Μασσέλος Κ., Γουάλλες Ε., Κίτσος Π., και Πραματάρης Κ.

 
 

Ιστοσελίδα: υπό κατασκευή