Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στον ιστοχώρο, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Διαβάστε την πολιτική ιδιωτικότητας για περισσότερες λεπτομέρειες

Ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια

Ομάδα Αλγορίθμων, Κρυπτογραφίας, και Υπολογιστικής Λογικής
 

Η ομάδα αλγορίθμων, κρυπτογραφίας και υπολογιστικής λογικής διερευνά την έννοια του υπολογισμού με σκοπό την ανάπτυξη αποδοτικών μεθόδων για θεμελιώδη προβλήματα που ανακύπτουν σε εφαρμογές των υπολογιστών αλλά και την αναζήτηση ορίων στην επιλυσιμότητά τους. Οι λύσεις που επιδιώκονται είναι γενικές, δηλαδή ανεξάρτητες συγκεκριμένου λογισμικού ή υλικού, και στηρίζονται σε μαθηματικές βάσεις. Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο αλγορίθμων, κρυπτογραφίας και υπολογιστικής λογικής.

Τα μέλη της ομάδας ενδιαφέρονται για πλήθος περιοχών της θεωρητικής πληροφορικής, όπως η θεωρία υπολογισιμότητας, η υπολογιστική πολυπλοκότητα, η υπολογιστική λογική, οι αλγόριθμοι, οι δομές δεδομένων, η θεωρία πληροφορίας, η θεωρία κωδίκων, η κρυπτογραφία, η κρυπτανάλυση, και η υπολογιστική γεωμετρία. Οι παραπάνω περιοχές εμφανίζουν εξαιρετική συνέργεια και συνδυάζουν το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον με τη σπουδαιότητα των εφαρμογών τους.

 
 

Μέλη: Κούτρας Κ., Κολοκοτρώνης Ν., και Μαλαμάτος Θ.

 
 

Ιστοσελίδα: υπό κατασκευή

 
Εργαστήριο Ασυρμάτων και Κινητών Επικοινωνιών
 

Το εργαστήριο Ασυρμάτων και Κινητών Επικοινωνιών λειτουργεί από το 2002 και βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου του τμήματος (αίθουσα Α12). Στα πλαίσια των ερευνητικών δραστηριοτήτων του τμήματος το εργαστήριο ασχολείται με:

 • Διάδοση - Ραδιοκάλυψη: Εμπειρικά-στατιστικά-ντετερμινιστικά μοντέλα βασισμένα σε Ray Tracing τεχνικές, υβριδικά μοντέλα, χωρο-χρονική ανάλυση διάδοσης, Μετρήσεις και ανάλυση για ασφαλή έκθεση σε ΗΜ ακτινοβολία
 • Μελέτη Επίδοσης Συστημάτων Ασυρμάτων Επικοινωνιών: Προσομοίωση συστημάτων 2G-3G-4G-5G, και Μετρήσεις Ραδιοεπαφής
 • Σχεδιασμό Ραδιο-Δικτύου (Network Planning and Design): Βέλτιστη τοποθέτηση σταθμών βάσης και κόμβων αναμετάδοσης, αλγόριθμοι βελτιστοποίησης, τεχνικές ‘πράσινου’ σχεδιασμού, πρόβλεψη χαμηλής έκθεσης στην ΗΜ ακτινοβολία
 • Διαχείριση Ραδιοπόρων: Βέλτιστη ανάθεση φάσματος σε δίκτυα 4ης γενιάς, κόμβοι αναμετάδοσης
 • Έξυπνες Κεραίες και ΜΙΜΟ Συστήματα: Επίδοση – προβλήματα υλοποίησης και κατασκευής
 • Συστήματα μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (UAVs)

Το εργαστήριο διαθέτει μετρητικό εξοπλισμό ώστε να υποστηρίζει ασύρματα συστήματα επικοινωνιών τελευταίας γενιάς όπως UMTS, WiMAX και LTE. Συγκεκριμένα το εργαστήριο υποστηρίζει: (α) Μετρήσεις ΗΜ ακτινοβολίας (π.χ. μετρήσεις στενής ζώνης για έλεγχο ασφαλούς έκθεσης) και (β) Μετρήσεις ραδιοεπαφής για GSM, UMTS και LTE. Επίσης διαθέτει ηλεκτρικό τετρακόπτερο με δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης μέσω GPS και μετάδοσης δεδομένων (telemetry) σε πραγματικό χρόνο.

Στα πλαίσια των διδακτικών δραστηριοτήτων του τμήματος, τα μέλη του εργαστηρίου έχουν αναλάβει 6 προπτυχιακά μαθήματα, 4 μεταπτυχιακά μαθήματα καθώς και την επίβλεψη φοιτητών κατά την εκπόνηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών.

 
 

Μέλη: Τσούλος Γ., Αθανασιάδου Γ., Ζαρμπούτη Δ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://www.uop.gr/~wmclab/

 
Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας
 

Η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας εξετάζει το ρόλο της γνώσης και της απουσίας της στη θεωρία και την εφαρμογή της πληροφορικής. Κύρια θεωρητικά εργαλεία είναι τα ασαφή μαθηματικά και ο σημασιολογικός ιστός, ενώ σημαντικό ρόλο στην έρευνα της ομάδας έχουν επίσης χώροι όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αναζήτηση πληροφορίας, η προσαρμογή στο χρήστη και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πέρα από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, η ομάδα συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου της και προσφέροντας θέματα θεωρητικών και εφαρμοσμένων εργασιών στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των φοιτητών.

 
 

Μέλη: Γουάλλες Ε., Πλατής Ν. και Τρυφωνόπουλος Χ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://gav.uop.gr/

 
Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Εφαρμογών
 

Το εργαστήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 ως Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Κινητών Συστημάτων και σήμερα φιλοξενεί 5 μέλη ΔΕΠ, 2 επισκέπτες διδάσκοντες, 1 μέλος ΕΔΙΠ, 4 διδακτορικούς και 10 προπτυχιακούς φοιτητές. Η έρευνα που πραγματοποιείται στο εργαστήριο επικεντρώνεται στα παρακάτω θέματα:

 • Ανάλυση και απόδοση δικτύων υπολογιστών
 • Μαθηματικές και φορμαλιστικές τεχνικές προδιαγραφής και επαλήθευσης πρωτοκόλλων
 • Θεωρία τηλεπικοινωνιακής κίνησης
 • Δίκτυα κινητών και ασυρμάτων επικοινωνιών
 • Ασύρματα οπτικά δίκτυα (Εσωτερικού, εξωτερικού χώρου και υποβρύχια)
 • Αλγόριθμοι σχεδιασμού οπτικών ινών και συσκευών
 • Απόδoση δικτύων αισθητήρων
 • Εφαρμογές διαχείρησης δικτύων αισθητήρων
 • Δικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές
 • Εφαρμογές και τεχνολογίες Διαδικτύου
 • Εφαρμογές κινητών τερματικών
 • Αισθητική και ψυχολογία ιστοσελίδων
 • Διαχείριση δικτύων και ασφάλεια

Το εργαστήριο διαθέτει σημαντικό δικτυακό εξοπλισμό αξίας πάνω από 100.000€ που περιλαμβάνει δρομολογητές, μεταγωγούς, εργαλείο φορμαλιστικής προδιαγραφής και επαλήθευσης πρωτοκόλλων, κεραίες, κ.λπ.). Έχει αναλάβει την εκτέλεση έργων για την προώθηση της ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και την έρευνα μεθόδων διαχείρισης ραδιοπόρων σε ολοκληρωμένα δίκτυα ασύρματων και κινητών επικοινωνιών 4ης γενιάς. Τα μέλη του εργαστηρίου συνεργάζονται με άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει πάνω από 350 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια στις περιοχές: ασύρματες επικοινωνίες, διεπαφές πολυμέσων, συστήματα οπτικών επικοινωνιών, διαχείριση κινητικότητας, θεωρία τηλεπικοινωνιακής κίνησης, υποστήριξη ποιότητας υπηρεσιών, θέματα χρέωσης. Πέρα από τις ερευνητικές δραστηριότητες, το εργαστήριο συμβάλει ουσιαστικά στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη.

 
 

Μέλη: Μπουκουβάλας Α., Γιαννόπουλος Κ., Καλόξυλος Α., Μοσχολιός Ι., Πέππας Κ., Τσελίκας Ν., και Σεκλού Κ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://cnalab.uop.gr/

 
Ομάδα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας
 

Η επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής είναι ένας τομέας που ασχολείται με το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την υλοποίηση αλληλεπιδραστικών υπολογιστικών συστημάτων για ανθρώπινη χρήση, καθώς και με τη μελέτη των κύριων φαινομένων που σχετίζονται με αυτά. Η εικονική πραγματικότητα ασχολείται με θέματα σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης τεχνητών, τριδιάστατων, πολυμεσικών, αλληλεπιδραστικών περιβαλλόντων. Η ομάδα έχει ως στόχο:

 • Την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε γενικά και ειδικά θέματα ανάλυσης απαιτήσεων, σχεδίασης, υλοποίησης και αξιολόγησης συστημάτων και εφαρμογών επικοινωνίας ανθρώπου μηχανής και εικονικής πραγματικότητας.
 • Τη σύνδεση και συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών, φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και συμπληρώνουν εκείνους του εργαστηρίου.
 • Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.

Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από (α) το εργαστήριο επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής και εικονικής πραγματικότητας και (β) το εργαστήριο γραφικών.

 
 

Μέλη: Λέπουρας Γ., Βασιλάκης Κ., Σκιαδόπουλος Σ., Πλατής Ν., Τρυφωνόπουλος Χ., Γουάλλες Μ., Αντωνίου Α., Ρόμπα Τζ.

 
 

Ιστοσελίδα: http://hci-vr.dit.uop.gr/

 
Ομάδα Μαθηματικής Μοντελοποίησης και Πολύπλοκων Συστημάτων
 

Η ομάδα Μαθηματικής Μοντελοποίησης και Πολύπλοκων Συστημάτων ασχολείται με την ανάπτυξη μαθηματικών και υπολογιστικών τεχνικών για την προσομοίωση φυσικών συστημάτων και εστιάζει στα πολύπλοκα συστήματα και ιδιαίτερα στα πολύπλοκα δίκτυα. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα ασαχολείται από τη μια με τη διακριτοποίηση φυσικών νόμων, τη θεμελίωση διακριτών γεωμετριών για την αριθμητική περιγραφή φυσικών συστημάτων με συμβατό τρόπο (διατηρώντας τις βασικές συμμετρίες) και από την άλλη με την προσομοίωση και κατανόηση κρίσιμων φαινομένων κυρίως σε σχέση με πολύπλοκα δίκτυα και δυναμικές και εξελικτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτά.

Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο Μαθηματικής Μοντελοποίησης και Πολύπλοκων Συστημάτων και τους συνεργάτες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 
 

Μέλη: Βλάχος Δ., Σακάς Δ., Νασιόπουλος Δ., Κοσμάς Ο., Μαυρογιάννη Α., Παρούσης-Ορθοδόξου Κ., Σαρλής Α. και Βαγενάς Η.

 
 

Ιστοσελίδα: http://mmcsl.uop.gr/

 
Ομάδα Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων
 

Η ομάδα συστημάτων λογισμικού και βάσεων δεδομένων αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές αιχμής που σχετίζονται με τα συστήματα λογισμικού και τις βάσεις δεδομένων, όπως αρχιτεκτονικές ομοτίμων (P2P), κατανεμημένα συστήματα, αναπαράσταση και διαχείριση πληροφορίας, βάσεις δεδομένων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά (όπως αντικειμενοστρεφείς, χωρικές, χρονικές, XML κ.λπ.), ροές δεδομένων, καθώς και με σχετιζόμενες εφαρμογές (υπολογισμοί προσανατολισμένοι σε υπηρεσίες, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαχείριση πολύπλοκων δεδομένων κ.α.).

Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο συστημάτων λογισμικού και βάσεων δεδομένων, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες υποδομές υλικού και λογισμικού, καθώς και χώρο εργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνεργαζόμενους ερευνητές, οι οποίοι ειδικεύονται σε περιοχές που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του εργαστηρίου.

 
 

Μέλη: Βασιλάκης Κ., Γουάλλες Ε., Λέπουρας Γ., Σκιαδόπουλος Σ., Τρυφωνόπουλος Χ. και Ραυτοπούλου Π.

 
 

Ιστοσελίδα: https://soda.dit.uop.gr/

 
Ομάδα Υπολογιστικών Συστημάτων
 

Η ομάδα υπολογιστικών συστημάτων αναπτύσσει έντονη ερευνητική δραστηριότητα υψηλής ποιότητας σε περιοχές, όπως η ανάπτυξη μεθόδων μεταγλώττισης υλικού και σχεδίασης σε επίπεδο συστήματος, η αποδοτική υλοποίηση εφαρμογών πολυμέσων και δικτύων, καθώς και η σχεδίαση επαναχρησιμοποιούμενων πυρήνων υλικού. Οι διδακτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζονται από το εργαστήριο υπολογιστικών συστημάτων.

Ο επιστημονικός χώρος της υλοποίησης υπολογιστικών συστημάτων είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος τομέας ο οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ραγδαίας ανάπτυξης στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Βασικός στόχος της ομάδας είναι η επέκταση σε περιοχές αιχμής, όπως μεταγλωττιστές πολυεπεξεργαστών, αρχιτεκτονικές παράλληλων και πολυνηματικών επεξεργαστών, ενσωματωμένο λογισμικό συστημάτων πραγματικού χρόνου, κ.α.

 
 

Μέλη: Μασσέλος Κ., Γουάλλες Ε., Κίτσος Π., και Πραματάρης Κ.

 
 

Ιστοσελίδα: υπό κατασκευή