Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στον ιστοχώρο, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Διαβάστε την πολιτική ιδιωτικότητας για περισσότερες λεπτομέρειες

Πρακτική άσκηση φοιτητών Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Η Πρακτική Άσκηση έχει στόχο την αποτελεσματική σύνδεση των φοιτητών του Τμήματος με την αγορά εργασίας. Παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εργαστούν πάνω στα αντικείμενα των σπουδών τους σε πραγματικές συνθήκες ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε πρακτικό επίπεδο και γενικότερα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Στο Τμήμα προσφέρονται τρεις τύποι πρακτικής άσκησης:
Η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική και η εκπόνησή της αναγνωρίζεται ως μέρος των υποχρεώσεων για τη λήψη πτυχίου μέσω των μαθημάτων ελεύθερης επιλογής «Πρακτική άσκηση» (για τους δύο πρώτους τύπους, 3 μονάδες ECTS) και «Πρακτική άσκηση Erasmus» (για τον τρίτο τύπο πρακτικής άσκησης, 6 μονάδες ECTS).

Επιδοτούμενη πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ

Αφορά απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Ο φοιτητής που εκπονεί την πρακτική άσκηση αμείβεται (και καλύπτεται ασφαλιστικά) από πόρους του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», χρηματοδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ. Το τρέχον πρόγραμμα αφορά τα έτη 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, κάθε ακαδημαϊκό έτος διατίθεται στο Τμήμα συγκεκριμένος αριθμός θέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εκπόνηση πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικούς φορείς.
Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι (ακριβώς) τρεις μήνες και μπορεί να ξεκινήσει οποιονδήποτε μήνα του έτους. Οι φοιτητές αναζητούν θέσεις στο σύστημα υποστήριξης του προγράμματος, https://praktiki.uop.gr, μέσω του οποίου, με τη συνδρομή του τμηματικού υπευθύνου, διεκπεραιώνουν και όλη τη σχετική διαδικασία.

Διαδικασία επιλογής φοιτητών για πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ

 1. Ο Τμηματικός Υπεύθυνος συλλέγει τις αιτήσεις φοιτητών για εκπόνηση πρακτικής άσκησης.
 2. Ώριμη θεωρείται μια αίτηση εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής και του φοιτητή για τη συνεργασία.
 3. Η επιλογή γίνεται σε μηνιαίους κύκλους, με βάση τις ώριμες αιτήσεις που έχουν παραληφθεί έως και την 14η ημέρα κάθε μήνα.
 4. Από τις υπό εξέταση αιτήσεις, απορρίπτονται αυτές για τις οποίες
  • Ο φοιτητής έχει εκπονήσει πρακτική άσκηση ξανά στο παρελθόν
  • Ο φοιτητής έχει υποβάλει αίτηση περάτωσης σπουδών
  • Ο φοιτητής βρίσκεται στο πρώτο ή δεύτερο έτος σπουδών
  • Το αντικείμενο της απασχόλησης στον φορέα, κατά την αιτιολογημένη κρίση του τμηματικού υπευθύνου, δεν εμπίπτει στο ευρύτερο αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
 5. Σε περίπτωση που οι διαθέσιμες θέσεις επαρκούν, οι υπόλοιπες αιτήσεις εγκρίνονται στο σύνολό τους.
 6. Σε περίπτωση που οι υπόλοιπες αιτήσεις είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις, προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές με το μεγαλύτερο αριθμό περασμένων μαθημάτων. Σε περίπτωση ίδιου αριθμού περασμένων μαθημάτων προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές με υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας.
 7. Στην τελευταία περίοδο κάθε ακαδημαϊκού έτους και εφόσον δεν καλύπτονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις, ο τμηματικός υπεύθυνος μπορεί να εγκρίνει την εκπόνηση πρακτικής άσκησης από φοιτητές που διανύουν και το δεύτερο έτος των σπουδών τους, προκειμένου για την κάλυψη των κενών θέσεων. Η προτεραιότητα επιλογής τους είναι ως περιγράφεται ανωτέρω.
 8. Η ανωτέρω διαδικασία καταγράφεται σε πρακτικό με ευθύνη του τμηματικού υπευθύνου και επικυρώνεται από την επιτροπή πρακτικής άσκησης.
 9. Φοιτητές των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε έχουν δικαίωμα ένστασης εντός 15 ημερών από τη γνωστοποίηση της απόρριψης της ένστασής τους. Τις ενστάσεις εξετάζει η επιτροπή ενστάσεων, η οποία αποφαίνεται οριστικά για το ζήτημα.

Η πλήρης απόφαση του Τμήματος, στην οποία φαίνονται και οι συνθέσεις των επιτροπών πρακτικής άσκησης και ενστάσεων, παρέχεται εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον τμηματικό υπεύθυνο, κ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρακτική άσκηση με ιδιωτική χρηματοδότηση

Αφορά απασχόληση σε εταιρείες που προσφέρουν αμειβόμενες (από τις ίδιες) θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές. Η πρακτική άσκηση μπορεί να έχει διάρκεια από δύο (2) έως και (6) μήνες.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον τμηματικό υπεύθυνο, κ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρακτική άσκηση Erasmus+

Αφορά απασχόληση σε οργανισμούς ή εταιρείες στο εξωτερικό, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, διάρκειας 2-12 μηνών. Οι αιτήσεις γίνονται δύο φορές το χρόνο (στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+). Υπάρχει αμοιβή από το ίδιο πρόγραμμα, η οποία καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης για το διάστημα της πρακτικής και τα έξοδα μετάβασης μέχρι συγκεκριμένο ύψος ποσού.
Η εκπόνηση πρακτικής άσκησης Erasmus+ λαμβάνεται υπόψιν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για το πτυχίο μέσω του μαθήματος ελεύθερης επιλογής «Πρακτική Άσκηση Erasmus».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε σχετική ιστοσελίδα για την πρακτική άσκηση μέσω Erasmus+ ή να απευθυνθείτε στους τμηματικούς συντονιστές Erasmus+ κ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και κα. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..